Chrupiące bułeczki z masłem czosnkowym

Chrupiące bułeczki z masłem czosnkowym
9.5/10 - (2 votes)

Po dłuzszej przerwie z przyjemnoscią znowu dołaczyłam do Piekarni Amber.

W maju wraz z innymi blogerami piekliśmy chrupiace bułeczki z masłem z bloga Natasha’s Baking.

U mnie z małymi zmianami, bo zamiast zwykłego masła dałam do środka masło czosnkowe i pominęłam sól na wierzchu.

Te bułeczki sa pyszne, więc musicie je upiec. Ja piekłam z podwójnej porcji ciasta, a i tak zniknęły jeszcze ciepłe!

  • 200 g mąki chlebowej
    50 g mąki tortowej
    17 g odtłuszczonego mleka w proszku
    155 g wody
    5 g soli kuchennej
    20 g cukru
    3 g suchych drożdży instant
    10 g niesolonego masła

dodatkowo:

  • 70 g zimnego masła czosnkowego

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

Wszystkie składniki ciasta umiescić w misce miksera. Wyrabiać 5 minut na wolnych obrotach i 5 minut na wyższych.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić do wyrosnięcia na około godzine do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części po ok 65 g każda.

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

Z każdego kawałka ciasta uformować kulę. Przykryć je ścierka i dać ciastu odpocząć 15 minut.

Po tym czasie kazda bułke uformować w kształt kropli. Chociaż przyznam, że ja w jednej partii ciasta pominęłam ten krok i mam wrażenie, że wiele to nie zmieniło.

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

Ponownie przykryć ciasto i zostawic je na 15 minut.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować wzdłuż, tak żeby powstał długi, chudy placek.

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

Zimne masło czosnkowe podzielic na 7 części.

Na szerszym końcu położyć kawałek masła i zacząć zawijać ciasto w rulon.

W okolicach masła zakleić boki ciasta, tak, żeby nie wypływało z bułki podczas pieczenia.

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić na 40 minut do godziny do wyrośnięcia.

 

 

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

 

Piekarnik rozgrzać do 260ºC.

Bułki spryskać dwukrotnie wodą.

Piec 14 – 18 minut do zrumienienia.

Studzić na kratce.

chrupiace bułeczki z masłem czosnkowym

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Bułeczki na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Polska zupa



6 thoughts on “Chrupiące bułeczki z masłem czosnkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here