Pane Stirato Styczniowa Piekarnia 1/2025

Pane Stirato Styczniowa Piekarnia 1/2025
Jak oceniasz ten post?

Dzisiaj zapraszam was do Styczniowej Piekarni w której razem z innymi blogerami piekliśmy włoskie bagietki Pane Stirato.

Przepis pochodzi z bloga kochtopf.me.

Z czystym sumieniem mogę polecić ten wypiek.

Jest prosty do przygotowania, a efekt powinien was zadowolić.

Ja pominęłam proces formowania bagietek i moje wyszły nieco płaskie. Następnym razem po wstępnym wyrastaniu nie tylko podzielę ciasto na porcje, ale i uformuje bułki.

3 bułki :

biga:
190 g wody
4 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej (mocnej do wypieku)
20 g mąki pełnoziarnistej

ciasto główne :
cała biga
100 g wody
30 g mąki pszennej
10 g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki miodu
2 g świeżych drożdży
9 g soli
ok. 20 g wody (lub więcej)

Pane Stirato

Biga :
Wodę i drożdże umieścić w zamykanym pojemniku i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.

Dodać mąkę i wymieszać wszystko razem.

Uwaga, ta biga jest dość sucha, dlatego najlepiej ją na koniec ugniatać lekko wilgotnymi rękami.
Zamknąć pojemnik i pozostawić do wyrośnięcia na 18-20 godzin w temperaturze pokojowej w 18°C ( jeśli jest cieplej niż 18°C, pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej, a potem wstawić na 20 godzin do lodówki).

Ciasto główne:
Bigę poszarpać ręcznie na mniejsze kawałki i umieść w misie robota kuchennego.

Dodać 100 g wody, obie mąki, miód i świeże drożdże.

Wyrabiać przez 4 minuty na najniższych obrotach.

Dodać sól i dalej wyrabiać na poziomie 3 przez 10 minut, dodając od czasu do czasu bardzo małą ilość wody. Tylko tyle, ile ciasto może wchłonąć. U autorki przepisu to 20 gramów.
Przykryć miskę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 45-75 minut, w zależności od temperatury w pomieszczeniu.

Formowanie i pieczenie:
Ciasto wyłóż na stolnicę i podziel na równe kawałki o wadze ok. 260 gramów.

Z kawałków uformować podłużne kawałki ciasta.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 do 75 minut, złączeniem do góry.
Rozgrzać piekarnik z blachą do pieczenia na poziomie 2 do 230°C.
Kawałki ciasta obrócić na drugą stronę, rozciągnąć je na długość dwukrotnie większą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bagietki przełożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia w piekarniku.

Naczynie z wodą wstawić na dno piekarnika.

Ja zamiast wstawiać naczynie do pieczenia, pryskałam bagietki woda ze spryskiwacza 3 razy w ciągu pierwszych 5 minut.

Bagietki piec przez 20-25 minut.
Bułki chłodzić na kratce.

Pane Stirato

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Na blogach:

Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami

 

 



1 thought on “Pane Stirato Styczniowa Piekarnia 1/2025”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here