Mąka bezglutenowa – mieszanka
Tak więc oficjalnie rozpoczęłam moją przygodę z kuchnią bezglutenową. Zbierałam się długo, trochę trwało zanim kupiłam potrzebne mąki. Teraz juz nie ma wyjścia. Musi być smacznie, bo pieczywo kupowane było prawie niejadalne. skoro córka ma być na diecie, postaram się żeby było smacznie.
Oczywiście przejrzałam wiele blogów z przepisami bezglutenowymi. Wyszło mi, że muszę zacząć od odpowiedniej mąki. Dziś więc wymieszam, wg tego przepisu.
Dotarła nawet guma ksantanowa, której niestety stacjonarnie nie udało mi się znaleźć.
Z perspektywy czasu mogę dodać, że we wszystkich przepisach gdzie tą mieszanką zatąpiłam mąkę pszenną, sprawdziła się idealnie.
- 3 szkl mąki z brązowego ryżu
- 1 szkl maki kartoflanej
- 1/2 szkl mąki z tapioki
- 1/2 szkl mąki ryżowej
opcjonalnie :
- 2 łyżki gumy ksantanowej
Wszystko wymieszać ze soba. Zamknąc w szczelnym pojemniku. Uzywać wg potrzeb.