Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem
8.6/10 - (14 votes)

Powiem, że do końca nie byłam przekonana czy ten wpis powinien się pojawić. Niby nic nie mogę zarzucić mojemu chlebowi, a jednak mam wrażenie, że nie do końca wyszedł taki jak powinien.

Pierwowzór i przepis na niego znajdziecie u Wisły na blogu http://zapachchleba.blogspot.com/2014/07/chleb-jeczmienny-z-owczym-serem-i-z.html , do wrześniowej piekarni wybrała go Magda z bloga Konwalie w kuchni.

Chleb wyszedł smaczny. Bardzo w nim smakuje lekki aromat kminku.

A u mnie było tak :

zaczyn :

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 g mąki pszennej, chlebowej
  • 120 g wody

bibosz :

  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 150 g wody

ciasto chlebowe :

  • zaczyn
  • bibosz
  • 650 g maki pszennej chlebowej
  • 230-250 g wody
  • 1 łyżeczka słodu jęczmiennego
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g owczego sera
  • 1 łyżeczka całych nasion kminku
  • 5 g świeżych drożdży

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

Bibosz:

Kaszę zmieliłam na mąkę, byłam przekonana, że mam mąkę jęczmienną, ale nie udało mi się jej znaleźć w czeluściach szafek kuchennych, stąd ta zmiana. Wymieszać z wodą i odstawić na 12 – 14 godzin.

Zaczyn :

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 – 14 godzin.

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

Po tym czasie wszystkie składniki poza serem wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem na małych obrotach przez 5 minut. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyłam na blat. Podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozciągnęłam na prostokąt,posypałam pokruszonym serem, zwinęłam w rulon i uformowałam okrągłe bochenki.

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

Do wyrastania włożyłam do wysypanych mąką misek i odstawiłam do wyrośnięcia.

Wyrośnięte chleby włożyć do nagrzanego do 240ºC , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220ºC przez kolejne 25 – 30 minut.

Studzić na kratce.

Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

Smacznego :)

Chleb Wisły na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Leśny zakątek
Ogrody Babilonu
Polska zupa
W poszukiwaniu slowlife



14 thoughts on “Chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here