Kurczak w orzechowym sosie curry

To chyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam.
Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze.
Przepis zainspirowany Chicken Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly”
- 750 g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szkl czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 0,25 szkl sosu rybnego
- 0,5 szkl masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 2 łyżeczki cukru
Rozgrzać olej, dodać pastę curry i wymieszać.
Dodać sos rybny, mleko kokosowe, cukier i masło orzechowe. Puszkę po mleku kokosowym napełnić do połowy wodą, przepłukać i dodać do sosu.
Wszystko dobrze wymieszać.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Do sosu dodać pierś kurczaka i dusić na małym ogniu 40 – 50 minut.
Podawać z ryżem lub chlebkami.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
danie w 100% to moje smaki <3
Hej to zdecydowanie moje smaki. Ale mam pytanie napewno pół szklanki czerwonej pasty curry? Ja daje łyżeczkę i jest super ostra :-)
Pewnie zależy od pasty. Moja nie była zbyt ostra. Proporcje są podane takie jak w oryginale, zmniejszyłam tylko ilość sosu rybnego, bo moim zdaniem pół szklanki to zdecydowanie za dużo. Myślę, ze jeśli masz ostrą pastę curry możesz dać jej mniej.
Jak ja dawno curry z kurczaka nie robiłam. Dziękuję za inspirację!
Skusiłabym się na taki obiad :)
Sosu curry w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się super smacznie! Mniam.. :)))
Uwielbiam takie dania:)
Mniam, całe danie – rewelacja!
Curry wszelkie uwielbiam!
Niestety z orzechami nie dla mnie, mam na nie alergię…
Ale chlebki chętnie bym zjadła!
To do mnie mówi :D
Ciekawe połączenie smaków. Zastanawiam się jak ten kurczak smakuje, ale sądzę, że jest przepyszny :-)
absolutnie doskonałe danie!!!
kupuje ten obiad <3
cud, miód, malina! mniaaam.. ale mnie na curry naszło! :)
Wygląda pysznie :) pozdrawiam
Sos curry uwielbiam. Fajny pomysł na orzechowy dodatek :-)