Kurczak korma

Lubicie kuchnie indyjską?
My bardzo. Chyba mogę nawet napisać, że to moja ulubiona kuchnia.
Dzisiaj mam dla was przepis na pełen aromatu sos z soczystymi kawałkami kurczaka.
Źródło przepisu kurczak korma .
- 1,5 kg piersi kurczaka
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 małej laski cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
marynata :
- 1 op. ( 400 g ) jogurt naturalny
- 1 szt. ( 240 g )duża pokrojona cebula
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka soli
Pierś kurczaka w kostkę.
Składniki marynaty wymieszać torebce lub misce.
Kurczaka włożyć do marynaty i wymieszać tak, żeby został cały pokryty. Przykryć miskę lub zamknąć torebkę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany imbir i czosnek.
Smażyć minutę, dodać resztę przypraw. Smażyć kolejne 2-3 minuty, aż po kuchni zacznie się rozchodzić przyjemny zapach.
Na zaromatyzowany olej na patelni przełożyć kurczaka z marynatą i obsmażyć.
Zmniejszyć grzanie i dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli będzie za gęste, można podlać wodą.
Ponieważ jogurt może się zwarzyć, dobrze jest dodać do jogurtu łyżkę mąki z ciecierzycy.
Korma świetnie smakuje chlebkiem naan lub ryżem.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.