Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką to dla mnie kwintesencja letniego deseru.
Pyszne jeszcze ciepłe, ale jeżeli zostanie to i na drugo dzień niczego mu nie brakuje.
Jeżeli do jego przygotowania użyjecie robota, to pracy przy nim nie ma prawie wcale, a efekt murowany.
Oczywiście jak to przy cieście drożdżowym bywa, trzeba chwilę poczekać, bo musi wyrosnąć, ale zapewniam was, że warto.
ciasto:
- 3 szkl ( 420 g )mąki pszennej + do podsypania
- ½ szkl ( 125 ml ) letniego mleka
- 150 g masła
- 6 żółtek
- 40 g świeżych drożdży
- ½ szkl ( 120 g ) cukru
- szczypta soli
kruszonka:
- ½ szkl ( 75 g ) mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 łyżki ( 50 g ) cukru
dodatkowo:
- 400 g jagód
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczęły pracować.
Masło rozpuscić i przestudzić.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodać żółtka, pozostały cukier, mąkę, sól i wyrobić ciasto.
Kiedy ciasto będzie już wyrobione dodać przestudzoe masło i połaczyć wszystko razem, dalej wyrabiając.
Ciasta ukształtować w kulę, przełożyć do jakiegoś naczynia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto mniej więcej powinno podwoić objętość.
Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jagody umyć, oczyścić z listków i zostawić na sitku do przeschnięcia.
Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę
Wyrośnięta ciasto drożdżowe rozciągnąc na dnie formy.
Jagody wysypać i równomiernie rozprowadzić po cieście.
Na jagody wysypać kruszonkę.
Piec w 180 ºC góra – dół przez ok.1 godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.