Babka gotowana

Żeby miec ta pyszną babkę wystarczy forma do gotowania babki i chwilke czasu.
Chociaż podobno nawet specjalna forma nie jest potrzebna, bo babkę można ugotować w zwykłej formie do babki przykrytej folią.
Jednak nie moge tego potwierdzić bo nigdy nie gotowałam babki inaczej niż w formie zamykanej, przeznaczonej własnie do tego. Ale może ktoś z was próbował?
Taka babka gotowana to super propozycja nie tylko dla tych co nie maja piekarnika.
Jeżeli chcecie mieć całą babkę polaną czekoladą, a nie tylo częściowo jak u mnie, wystarczy polewę przygotować z podwójnej ilosci składników.
Możecie też zrobic polewę z samej czekolady gorzkiej lub mlecznej, polewa wyjdzie w obu wypadkach super, różnić sie będzie słodkością.
Babkę można też zrobić w jednym kolorze, ale taka dwukolorowa moim zdaniem ma wiele uroku i ciut więcej smaku.
- 6 jajek
- 250 g masła
- 110 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 140 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo kilka kropli innego aromatu spożywczego
polewa:
- 25 g czekolady gorzkiej
- 25 g czekolady mlecznej
- 1 łyzka masła
- 1 łyzka smietany kremówki
Masło roztopić i przestudzić.
Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą lub kaszą manną..
W wysokim garnku w którym zmiesci się cała forma do babki, zagotować wodę tak, żeby wypełniała mniej więcej ¹/3 objętości.
Jajka z cukrem ubić do białości.
Do ubitych jajek powili wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając.
Wlać ekstrakt waniliowy lub inny preferowany przez was aromat spożywczy.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą, przesiać przez sito i porcjami delikatnie mieszając dodawac do ciasta.
Do przygotowanej formy przelać mniej więcej połowę ciasta I ja preferuję raczej ciut więcej.
Do pozostałego ciasta dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać.
Ciemne ciasto przelać do formy tak, żeby mniej więcej pokryło białe ciasto.
Jeżeli chcecie osiągnąć efekt marmurkowy, to patykiem do szaszłyków lub długim cienkim nożem wymieszajcie delikatnie ciasto w kilku miejscach.
Jeżeli wystarczy wam po prostu dwukolorowa babka to nie róbcie nic.
Formę z ciastem przykryć i wstawić do gorącej wody.
Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy, a forma nie powinna pływać tylko stać na dnie garnka.
Garnek przykryć i zostawić na małym ogniu na 1,5 godzimy.
Formę z babką wyjąć z garnaka, ostudzić i dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.
Polewa:
Do naczynia do rozpuszczania czekolady lub po prostu do miski ( nie moze być plastikowa) włożyć połamana czekoladę, masło i wlać śmietanę.
Umiescić naczynie na garnuszku z gotującą woda i rozpuscić czekoladę w kapieli wodnej. Woda nie powinna dotykać naczynia z czekoladą ani zbyt mocno sie gotować.
Polewę przemieszać i od razu, taką ciepłą polać babkę.
Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Foremka zakupiona. Babka ugotowana. I już mogę stwierdzić, że ta babka będzie królową wielkanocnych babek.
Mam foremkę do babki gotowanej. Kupiłam ale nigdy nie użyłam. Czuję, że nadszedł czas żeby to zmienić. Ugotuję babkę z tego przepisu. Wygląda bardzo kusząco.
Bardzo ciekawy przepis