Bataty i udka kurczaka z piekarnika
Szybkie danie z piekarnika.
Pokroić, wymieszać i wstawić do piekarnika.
Potem pozostaje już tylko czekać aż się upiecze, ciesząc sie pięknym zapachem rozchodzącym się po domu.
Jeżeli nie lubicie batatów możecie je zastąpić ziemniakami. Można też wymieszać jedne i drugie.
Do dania możecie użyć zarówno udek z kością i skórą jak i bez nich.
- 1 – 2 bataty
- 5 – 6 udek
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka garam masala
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól
Bataty obrać i pokroić w większe słupki ( frytki ).
Cebulę pokroić w pióra.
Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać.
Warzywa wymieszać, przyprawić i lekko skropić olejem.
Przełożyc do naczynia do zapiekania.
Mięso posypać przyprawami, lekko spryskać olejem. Ułożyć na warzywach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 50 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Pyszne danie!
Bardzo fajny i smaczny przepis :)
Marta, dziękuję.
Mmm taki obiadek to same pysznosci <3 Pozdrawiam serdecznie i witam w batatowej akcji :)
Pozdrawiam i dziękuję za akcje :)
Takie proste jedzenie jest najlepsze i najsmaczniejsze.
Też tak uważam.
to danie samo się robi, a musi smakowa cudnie! bardzo lubię pieczonego kurczaka z pieczonymi warzywami. Bataty sa przyjemnie słodkie, przypominaja marchewkę
Robi się samo. Ja generalnie bardzo lubie mój piekarnik, właśnie za to, że samo się w nim robi.
Pyszny miałas obiadek, wyglada smakowicie :)
Dziękuję :)
Mniam, ale bym sobie zjadła taki obiadek. Pyszności :-)
Miło to czytać :)
Pyszne sa tego typu dania. Uniwersalne. Kazdy chyba lubi :-)
A czemu czosnku nie obierac? Wplywa to na smak?
Obierać, ale po upieczeniu. Wtedy staje się takim pysznym smarowidłem i nie przypala się.
Aha, rozumiem :-)
:)
Lubię takie zapiekane udka z warzywami, szybko i przepysznie :)
Mniam! Takie skladniki pieczone w jednym naczyniu zawsze sa pyszne!