Bułeczki cynamonowe i orzechowe
Lubicie bułeczki cynamonowe? Ja bardzo. Przy okazji część z nich można nadziać czymś innym. Ja do cynamonu dodałam migdały i orzechy laskowe.
- 1 kg mąki
- 150 g masła
- 500 g mleka
- 100 g cukru
- 20 g drożdży
- szczypta soli
wariant I :
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- łyżka cynamonu
- 50 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynek
wariant II :
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 50 g mielonych orzechów laskowych
Zagnieść ciasto, u mnie robi to robot, więc po prostu wrzucam wszystko do miski i pozwalam mu mieszać. Zostawić do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na dwie części.
W obu przypadkach masło wymieszać z resztą składników.
Ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na prostokąty.
Ciasto posmarować doprawionym masłem.
Wariant I :
Zawinąć w rulon i pokroić na plastry.
Wariant II :
Prostokąt złożyć na 3, a potem jeszcze w drugą stronę na 2. Rozwałkować. Pokroić na paski. Każdy pasek zawinąć, obracając wokół własnej osi, a następnie zawiązać na supełek.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 º C przez 35 – 40 minut.
Smacznego :)