Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jedna z koleżanek mojej córki, kiedy dałam gromadzie jagodzianki zapytała :

– Ale to domowe jagodzianki ?

Po moim potwierdzeniu upewniła się :

– Ciocia sama je piekła?!

Po kolejnym potwierdzeniu usłyszałam :

– Nigdy nie jadłam takich nie ze sklepu.

A to na prawdę nie jest bardzo trudne, więc polecam wypróbować.

ciasto :

  • 3 szkl. ( 550 g ) mąki pszennej typ 450
  • 0,5 szkl. ( 145 g ) cukru brązowego ( można zastąpić białym)
  • 1 szkl. (250 ml ) mleka
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • 0,25 szkl. ( 100 ml ) oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo :

  • 300 g jagód
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ( 40 g ) cukru

Do dużej miski wlać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać.

Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i mąkę, wszystko ze sobą połączyć.

Dodać olej i zagnieść ciasto drożdżowe. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystać do tego robota kuchennego.

Ciasto uformować w kulę.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszać jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Jagody wymieszane z cukrem powinny być od razu wykorzystane. Inaczej puszczą sok i ciężko będzie kleić jagodzianki.

Ciasto podzielić na 16 części.

Formować placki, na każdy położyć jagody, ciasto skleić i uformować bułeczki.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.

Piekarnik nagrzać do 180°C i piec jagodzianki 30 minut.

Jagodzianki można posypać cukrem pudrem, albo polukrować.

jagodzianki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


4 thoughts on “Jagodzianki, domowe i pyszne.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.