Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jagodzianki, domowe i pyszne.

Jedna z koleżanek mojej córki, kiedy dałam gromadzie jagodzianki zapytała :

– Ale to domowe jagodzianki ?

Po moim potwierdzeniu upewniła się :

– Ciocia sama je piekła?!

Po kolejnym potwierdzeniu usłyszałam :

– Nigdy nie jadłam takich nie ze sklepu.

A to na prawdę nie jest bardzo trudne, więc polecam wypróbować.

ciasto :

  • 3 szkl. ( 550 g ) mąki pszennej typ 450
  • 0,5 szkl. ( 145 g ) cukru brązowego ( można zastąpić białym)
  • 1 szkl. (250 ml ) mleka
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • 0,25 szkl. ( 100 ml ) oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo :

  • 300 g jagód
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ( 40 g ) cukru

Do dużej miski wlać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać.

Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i mąkę, wszystko ze sobą połączyć.

Dodać olej i zagnieść ciasto drożdżowe. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystać do tego robota kuchennego.

Ciasto uformować w kulę.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wymieszać jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Jagody wymieszane z cukrem powinny być od razu wykorzystane. Inaczej puszczą sok i ciężko będzie kleić jagodzianki.

Ciasto podzielić na 16 części.

Formować placki, na każdy położyć jagody, ciasto skleić i uformować bułeczki.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.

Piekarnik nagrzać do 180°C i piec jagodzianki 30 minut.

Jagodzianki można posypać cukrem pudrem, albo polukrować.

jagodzianki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


4 thoughts on “Jagodzianki, domowe i pyszne.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.