Chleb sezamowy WBD 2022
Dzisiaj obchodzimy Swiatowy Dzień Chleba – World Bread Day 2022.
Po raz z blogerami z całego świata dołączyłam do akcji organizowanej przez Zorrę juz po raz 17.
W tym roku upiekłam chleb sezamowy na zakwasie. Dodatek tahini i sezamu nadaje temu wypiekowi bardzo delikatny, ale charakterystyczny smak.
- 210 g mąki pszennej chlebowej ( typ 750 )
- 30 g mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 2000 )
- 30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( typ 2000 )
- 30 g mąki żytniej chlebowej ( typ 720 )
- 210 g + 15 g wody
- 60 g odświeżonego zakwasu
- 1 łyżka ( 24 g ) tahini
- 1 łyżka ( 16 g ) miodu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka nasion chia
dodatkowo:
olej
otręby
W misce połączyć ze soba mąki. Dodać do nich 210 g wody i zamieszać, tak, żeby wszystko się połączyło.
Przykryć i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dodać dojrzały zakwas. Wyrobić ciasto, aż ciasto zrobi się elastyczne.
Przykryć i odstawić na 30 minut.
Dodać sól, pozostałą wodę, tahini i miód. Ponownie zagnieść ciasto. Pod koniec dodając chia i ziarna sezamu.
Przykryć i odstawić do wyrastania. Po 45 minutach ciasto złożyć. Uformować bochenek i włożyc do formy spryskanej tłuszczem i wysypanej otrębami.
U mnie keksówka o wymiarach 25 x 12 cm, ale jeżeli lubicie wyższe chlebki użyjcie mniejszej foremki.
Zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto spryskać wodę.
Piec w 220°C przez 40 minut.
Pod koniec pieczenia ponownie spryskać chleb wodą.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Twój chleb wygląda bardzo dobrze. Dziękuję za ten pyszny post z okazji Światowego Dnia Chleba.