Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym

Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym
9.7/10 - (3 votes)

Dzień kobiet, dzień kobiet, niech każdy się dowie, że dzisiaj święto dziewczynek…

Moja córka odkąd się dowiedziała o istnieniu dnia kobiet, jak ona mówi „dniu dziewczyn” w szkole, spodziewa się nie – wiadomo –  czego.

Może wystarczą kruche ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym. Przepis z tej strony. Trochę zmieniłam sposób przygotowania, ale nie wpłynęło to chyba znacząco na smak, bo wyszły pyszne.

  • 280 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g orzechów pekan

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Masło wyjąć wcześniej z lodówki, żeby nie było twarde.

Do masła dodać cukier i utrzeć na puszystą masę.

Teraz kolejno dodać żółtka cały czas ucierając.

Kiedy wszysko się połączy wlać syrop klonowy i ekstrakt waniliowy.

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Teraz dosypać mąkę i posiekane orzechy.

Można wstępnie wymieszać, jednak na koniec trzeba je zagnieść ręką.

Gotowe ciasto podzielić na pół.

Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 5 centymetrów. Zapakować w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Schłodzone ciasto rozpakować z folii i pokroić na plastry o grubości 6 – 7 milimetrów.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 15 minut.

ciastka z orzechami pekan i syropem klonowym

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



11 thoughts on “Ciasteczka z orzechami pekan i syropem klonowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here