Czekoladowa babka z błyszczącą polewą
Wiem, wiem, znowu babka. Nuda.
Ale w końcu Wielkanoc już za chwilę, a czego jak czego, ale baby nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Dzisiaj proponuję wam pyszną czekoladową babkę z piękną błyszczącą czekoladową polewą, udekorowaną jak na Wielkanocną babę przystało jajkami.
Babka jest prosta w przygotowaniu, a efekt powinien zadowolić nawet najwybredniejszych smakoszy.
I sami zobaczcie czy nie pieknie się prezentuje?
Można ją też upiec w podłużnej formie i podać z zupełnie innej okazji.
ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 200 g śmietany kremówki
- 6 jajek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z jednej pomarańczy
polewa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 300 g cukru
- 75 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )
dodatkowo :
ozdoby wg uznania
Ciasto :
W małym garnku podgrzać śmietanę, pilnując żeby się nie zagotowała i rozpuścić w niej połamaną czekoladę. Przestudzić.
Miękkie masło utrzeć z połową cukru, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając, tak, żeby powstał gładki krem.
Wsypać kakao, dodać skórkę pomarańczową i śmietanę z rozpuszczoną czekoladą.
Wszystko wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucierać, aż wszystko dokładnie się połączy.
dBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Pianę delikatnie połączyć z ciastem.
Formę do babki dokładnie wysmarować masłem. Można też to ciasto upiec w keksówce. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w 180 º C przez 50 minut. Dla pewności można sprawdzić patykiem czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyk po wyjęciu z ciasta jest suchy, babka jest gotowa.
Babkę wyjąć z formy po wystudzeniu.
Polewa :
Czekoladę połamać. Dodać do niej masło i cukier i całość rozpuścić w kapieli wodne tzn stawiając miskę garnku z gotującą się wodą. Pod koniec wlać śmiętanę i jeżeli lubicie ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wystudzone ciasto.
Jeżeli chcecie ją jeszcze jakoś ozdobić to jest to dobry moment. Ja użyłam do tego różnych czekoladowych i kolorowych słodkich jajek.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Przepychota. Pięknie wygląda i do tego jaki smak.
czekoladowa rozpusta :) ładna dekoracja :)
Świetna babka. Wygląda bardzo apetycznie. Takie proste, zwykłe przepisy kryją w sobie moc smaku :)
Takie ciasto to bym zjadła. Wygląda puszyście i odpowiednio wilgotno. Do tego bardzo czekoladowo. Czegóż chcieć wiecej? <3
Prawdziwie wielkanocna ta babka. Piękne zdjęcie kochana :)
Ale śliczną babkę upiekłaś!!
To ta baba zagości u mnie na świeta
Przepisy na babki nie mogą się znudzić ;) Pięknie Ci wyszła, a przyozdobiona tymi jajeczkami wygląda jeszcze cudowniej!
Jaka nuda? Świetna babka, pięknie się prezentuje :)))
Cudownie ci wyszła ta baba :-)
Babka pięknie się błyszczy :) jajeczka w pastelowych kolorach, mniam :)
Jajka zbierałam, kupowałam w różnych sklepach, i ciągle znikały, bo moje dzieci nie mogły się powstrzymać i je zjadały :)