Drożdżowe gofry z halloumi
Dzisiaj propozycja trochę nietypowa.
Kiedy znalazłam w lodówce ser halloumi nie od razu wiedziałam co z niego powstanie.
Potem spojrzałam na gofrownice i wtedy pomyślałam a gdyby tak zrobić gofry z serem?
Zrobiłam i powiem wam, że warto spróbowac tego połączenia.
Myślę, że zasmakują wszystkim którzy lubią klasyczne połączenie oscypka z żurawiną.
ciasto :
- 1,75 szkl ( 325 g ) mąki pszennej
- 0,75 szkl ( 190 ml ) mleka
- 2 łyżki oleju
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
dodatkowo :
- ser halloumi
- kwaskowy dżem
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko. Wymieszać
Mąkę połączyć z sola i dodać do masy drożdzowej. Zacząć wyrabiać ciasto. Kiedy skladniki sie połączą dolać olej i dokonczyć wyrabianie.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na 30minut.
Jeżeli wiecie, ze rano będziecie mieli mniej czasu na przygotowanie śniadania, możecie ciasto przygotować wieczorem dnia poprzedniego i wstawić je do lodówki. Rano wystarczy je wyjąć i przygotować z niego gofry.
Ser halloumi pokroić w plasterki grubości 2 – 3 mm.
Odrywać kawałki ciasta i owijać nim ser tak, żeby oblepiał go cienką warstwą.
Przygotowane gofry kłaść od razu na rozgrzaną gofrownice i piec do lekkiego zrumieniania.
Podawać jeszcze ciepłe z porcją kwaśniego dżemu.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiezżbędzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
aa!! obłędne!! <3 a zdradzisz jakiej gofrownicy używasz?:)
Dziękuję. Od niedawna mam gofrownicą Dezal :)
dzieki :)
często robię gofry,ale drożdżowych jakoś nie miałam okazji.. wyglądają pysznie :)
To takie gofry z potrzeby chwili, coś jak bułka z gofrownicy :)
Jestem ciekawa tych dżemów Łowicz, ale też sera halloumi, bo jeszcze nie próbowałam : )
Dżemy jadłam 2 i moim zdaniem warto. Halloumi warto spróbować ja najbardziej lubię z grilla :)
Szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia przekrojonego gofra. Ciekawa jestem jak to wygląda w środku. Będę musiała wyciągnąć mojego dezala i sama sprawdzić. Czy ten ser nie ucieka z gofrów podczas pieczenia?
Na drugim zdjęciu jest przełamany, to białe to ser :) Halloumi jest dość twardy i nie rozpuszcza sie, więc i nie wycieka. Ale nie jest też ciągnący.
Oj zjadłoby się :D
Nie próbowałam jeszcze tych nowych dżemów, ale planuję zakup :) Najbardziej ciekawa jestem właśnie tego z rokitnika.
Mnie on też najbardziej zainteresował :)
Gofry z halloumi to coś nowego :) Wyglądają bardzo apetycznie, a rokitnik przy swojej kwasocie pewnie świetnie się wpisuje w kompozycję smakową. Pozdrawiam :)
Spodziewałam się, ze będzie właśnie troszkę kwaśniejszy, ale i tak jest dobry. Pozdrawiam serdecznie :)