Soczewica i kasza gryczana duet idealny
Proste, łatwe w wykonaniu, zdrowe, a jakby tego było mało to jeszcze pyszne. Jedno z moich ulubionych szybkich dań. Polecam, jeżeli go jeszcze nie znacie spróbujcie koniecznie!
- 1 szkl. 250 g niepalonej kaszy gryczanej ( ale palona, tez się nadaje )
- 200 g soczewicy zielonej lub czarnej
- 2 szt. ( 220 g ) cebule
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- sól, pieprz
Kaszę i soczewice ugotować osobno. Soczewica nie powinna być rozgotowana, a kasza powinna być sypka.
Cebulę obsmażyć na oleju.
Całość wymieszać. Dobre i na ciepło i na zimno.
Zarówno soczewica jak i kasza gryczana są sycące, więc ich połączenie daje nam sporo zdrowej energii.
Smacznego :)
Nie sądziłem, że to może być aż tak smaczne :D
Prawda, ze zaskakuje smakiem :)
Lubię kaszę i lubię soczewicę, więc myślę, że by mi smakowało. :-)
Zgadzam się! Pyszne połączenie :)
Z kubkiem kefiru lub maślanki zjadłabym ze smakiem!
Bardzo lubimy kaszę gryczaną i na słodko i na wytrawnie więc każdy przepis nam pasuje :D