Pączki tradycyjne – najlepsze

Pączki tradycyjne – najlepsze
10/10 - (6 votes)

Lubicie pączki ?

Ja czasami mam na nie dużą ochotę.

Wtedy jeżeli tylko czas mi na to pozwoli robię je w domu.

Nie będę ukrywać z takimi domowymi pączkami jest trochę pracy, ale to jak potem smakują wynagrodzi z całą pewnością trud włożony w ich przygotowanie.

Dzisiaj zapraszam was na pączki tradycyjne, tak jak kiedyś, robione z dużej ilości żółtek.

Polukrowane drugoego dnia są tak samo smaczne jak zaraz po smażeniu.

ciasto :

  • 4,5 szkl. ( 750 g ) mąki
  • 0,25 szkl. ( 60 g ) cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 8 dużych żółtek
  • 1 jajko
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • gęsty dżem lub marmolada
  • tłuszcz do smażenia

Pyszne pączki domowe

Ciasto:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szkl mleka,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ścierką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 – 20 części.

Formować kule.

Jeżeli chcecie nadziać pączki przed smażeniem, to teraz trzeba to zrobić. Polecam użycie do tego twardej marmolady. Odsawić do wyrośnięcia

pączki domowe przepis pączki domowe przepis pączki domowe przepis pączki domowe przepis

Dla nadziewających pączki po usmażeniu, na tym etapie po prostu odstawiamy pączki do wyrośnięcia.

Smażyć na rozgrzanym oleju. Bardzo pomocny jest tu termometr. Ułatwia on kontrolowanie temperatury smażenia, która powinna utrzymywać się ok. 170°C.

Jeżeli temperatura będzie za wysoka pączki szybko spalą się z wierzchu, a w środku nadal będą surowe, w za niskiej wchłoną dużo tłuszczu i będą niesmaczne.

Pączki smażyć partiami, z dwóch stron po ok. 3 minut.

Wyjmować łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym, żeby pozbyć sie nadmiary tłuszczu.

Pączki smażone bez nadzienia jeszcze ciepłe nadziewać za pomoną rękawa cukierniczgo z odpowiednią końcówką.

Po wystudzeniu pączki polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Jeść ze smakiem.

pączki domowe przepis

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



26 thoughts on “Pączki tradycyjne – najlepsze”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here