Łatwy chleb na drożdżach
Kolejny prosty chleb na drożdżach. Żeby go zrobić nie trzeba być wytrawnym piekarzem. Wystarczy trochę dobrych chęci, a dom wypełni się wspaniałym zapachem chleba, a my możemy cieszyć się smakiem własnego wypieku.
- 1 kg mąki
- 400 ml wody
- 250 ml mleka
- 20 g drożdży
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki soli
Ze wszystkich składników wsypać do miski. Jeżeli będziecie zagniatać ciasto ręcznie najpierw wsypcie suche sładniki, a potem mokre. Jeżeli w wyrabianiu wyręczy was robot najpierw wlejcie płyny. a potem resztę. Połaczcie składniki ze sobą i zagnieść tak, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą i tworzyły jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto odłożyć, przykryć ścierka i odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem to bardzo ważny etap i nie należy go skracać. Bez niego nie będzie dobrego chleba :)
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić nje dwie części i uformować bochenki. Obsypać je mąką i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy chleby znacznie zwiększą swoją objętość naciąć je na górze., przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bochenki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230ºC, po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 25 minut.
Smacznego :)
Świetny chlebuś :-) Do zrobienia :-)
Piękny chlebek! Domowe pieczywo jest najlepsze :)
Koniecznie muszę spróbować :)
Witam. Świetny przepis, proszę tylko poradzić ile ma wyrastać ten chlebem?
Trudno to podać dokładnie, bo wszystko zależy od temperatury w której wyrasta i od drożdży. Powinno podwoić swoją objętość. Myślę, że nie powinno to trwać dłużej niż godzinę.
Na drożdżach… cos dla mnie! :)
Już czuję ten zapach;)
Wspaniały chlebek, uwielbiam domowe pieczywo :-)
smak domowego chleba nigdy się nam nie znudzi:) poproszę kromkę:)
Uwielbiam takie domowe chlebki, ale niestety nie piekę zbyt często.
Wyglada rewelacyjnie. Pięknie Ci wyrósł!
Ps. Zapraszam na konkurs! :)
Dziękuję. Dziękuję za zaproszenie. Już dodałam przepis na moją ulubioną pastę wegetariańską, a nawet wegańską :)( http://polskazupa.pl/pasta-z-czerwonej-soczewicy/ )