Mięsna zapiekanka z bezglutenowym beszamelem
Proste danie, które można zrobić właściwie ze wszystkiego. Ja kupiłam śliczne małe cukinie. Żeby wszyscy mogli jeść mąkę pszenną zastąpiłam mieszanką mąki bezglutenowej. Mogę szczerze powiedzieć, że różnicy nie czuć. Okazuje się, że dieta bezglutenowa nie taka straszna :)
- 4 – 5 małych cukini
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 200 ml pasaty pomidorowej
- 50 ml czerwonego wina
- olej
- oregano
- cynamon
- bazylia
- sól
sos beszamelowy:
- 60 g masła
- 4 łyżki maki bezglutenowej
- 650 ml mleka
- 60 g tartego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju , dodać mięso, wymieszac i jeszcze chwilę smażyć. Dolać pasatę i wino, doprawić, dusić przez 30 minut.
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Ułożyć na dnie nakładając na siebie plastry cukini, wyłożyć na to mięso i przykryć kolejna warstwą cukini.
W garnuszku roztopić masło. Dodac mąkę, dokładnie wymieszać. Powoli dolewać mleko cały czas mieszając. Na koniec dodać ser, Całość mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wyłożyć na cukinie.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut lub do lekkiego zbrązowienia góry zapiekanki.
Smacznego :)
Pyszny zestaw….cukinia, mielone i pomidory….bardzo to lubię. :)
Ela, ja też :)