Migdałowe ciasteczka z dżemem

Migdałowe ciasteczka z dżemem
10/10 - (2 votes)

Smaczne, proste i ładne ciastka.

Łatwe w przygotowaniu i szybkie w znikaniu.

W tym przepisie część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami i uważam, że to było bardzo dobre posunięcie.

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo :

  • dżem porzeczkowy
  • cukier puder

migdałowe ciasteczka z dżemem

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać.

Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Zmoczonymi rękami formować kulki.

Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Lekko spłaszczać, zrobić wgłębienie po środku.

Ciastka będą kształtem przypominać kluski śląskie.

Wgłębienia wypełnić dżemem.

Piec w 180ºC przez 20 minut.

migdałowe ciasteczka z dżemem

 

migdałowe ciasteczka z dżemem

 

migdałowe ciasteczka z dżemem

 

migdałowe ciasteczka z dżemem

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Karnawałowe Słodkości!



2 thoughts on “Migdałowe ciasteczka z dżemem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here