Migdałowe ciasteczka z dżemem
Smaczne, proste i ładne ciastka.
Łatwe w przygotowaniu i szybkie w znikaniu.
W tym przepisie część mąki zastąpiłam mielonymi migdałami i uważam, że to było bardzo dobre posunięcie.
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo :
- dżem porzeczkowy
- cukier puder
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Zmoczonymi rękami formować kulki.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Lekko spłaszczać, zrobić wgłębienie po środku.
Ciastka będą kształtem przypominać kluski śląskie.
Wgłębienia wypełnić dżemem.
Piec w 180ºC przez 20 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Takie ciastka pamiętam z dzieciństwa. Najlepsze.
Wyglądają uroczo :)