Miodownik z masą z kaszy mannej i powidłami
Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na miodownik, który w ostatnim czasie skradł nasze podniebienia.
Kiedyś często robiłam to ciasto. Lubiliśmy je, ale jakoś o nim zapomniałam.
Miodownik który robiłam to były placki miodowe przełożone masą z kaszy mannej.
Niedawno pojawiła się u mnie ogromna ochota na ten smak. Postanowiłam jednak troszeczkę podkręcić dobrze znaną wielu recepturę i nieco zmienić formę.
Ciasto które wyszło mogę wam szczerze polecić, bo z pewnością i w waszych domach znajdzie zwolenników.
Do tego miodownik ma dodatkowe zalety, jego robienie można rozłożyć w czasie, a przed podaniem musi postać jeden, a najlepiej dwa dni. Idealnie nadaje się więc na wszystkie imprezy, kiedy nie chcemy robić wszystkiego na ostatnią chwilę.
ciasto :
- 3¼ szkl ( 500 g ) mąki pszennej
- ¾ szkl (120 g ) cukru
- kostka ( 200 g ) masła
- 3 łyżki ( 130 g ) miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
masa :
- ¹/3 szkl ( 80 g ) kaszy mannej
- 3 szkl ( 750 ml ) mleka
- ½ szkl ( 120 g ) cukru
- kostka ( 200 g ) masła w temperaturze pokojwej
polewa :
- 100 g orzechów włoskich
- ½ kostki ( 100 g ) masła
- 3 łyżki ( 130 g ) miodu
- ½ szkl ( 120 g ) cukru
dodatkowo :
- słoik powideł śliwkowych
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto :
Miód, cukier i masło włożyć do garnak i podgrzać na małym ogniu, tak żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Przestudzić.
Do przestudzonej masy dodać jajka, mąkę, sodę i sól. Całość dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto podzielić na 4 części.
Każdą część uformować w kulę i rozwałkować na wielkość tortownicy. Placki piec kolejno w 180°C przez 15 minut.
Wyjąć i ostudzić.
Upieczone placki, można przechowywać nawet kilka dni zawinięte w ścierkę.
Masa :
Do garnka wlać 2 szklanki i podgrzać.
Do ostatniej szklanki mleka wsypac kaszę manną. Wymieszać i wlać do garnka z gorącym mlekiem. Mieszając gotować do chwili aż masa zacznie gęstnieć. Lekko przestudzić i przykryć folią tak, żeby dotykała kaszy. Zapobiegnie to powstaniu skorupy na wierzchu.
Do letniej masy dodać pokrojone w kostkę masło i cukier. Wymieszać do polączenia wszystkich składników.
Składanie :
W tortownicy, w której pieczone były placki na dnie położyć pierwszy placek. Posmarować go jedną trzecią powideł, wylać na to jedną trzecią masy z kaszą manną i rozprowadzić równomiernie.
Przykryć drugim plackiem i całą operację powtórzyć dwa razy. Na górze powinien znaleźć się placek.
Ciasto wstawić do lodówki.
Polewa:
W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem. Podgrzewać do czasu kiedy zacznie lekko ciemnieć. Dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać.
Wylać jeszcze ciepłe na schłodzone ciasto, rozprowadzając równomiernie po całej powierzchni.
Wstawić do lodówki.
W drugiej wersji można wylać masę na jeden z placków przed pieczeniem i piec razem z nim, wydłużając czas pieczenia do 20 – 25 minut.
Po wystudzeniu placek z orzechami położyć jako ostatni.
Ciasto musi postać. Po dniu, dwóch w lodówce miownik jest najlepszy, wszystkie smaki się ze soba mieszają, a ciasto rozpływa się w ustach.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Wygląda obłędnie. Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole.
Wyszedł przepyszny. Najlepszy dzień po zrobieniu. Ale ogólnie nie traci na smaku z czasem.
Ciasto wygląda przepięknie :) Fajnie ze uzywasz orzechy włoskie. Rok temu mialem pelno orzechow z dzialki, a potem wszystko to spleśniało. Niby maja miec dlugie terminy waznosci. Ja nie mam gdzie tego trzymać. Piwnicy nie mam w bloku mieszkam.