Najprostsze puree z dyni
W jesiennych przepisach często pojawia się puree z dyni. I często słyszę pytanie, ale skąd je brać?
Można je kupić, chociaż u nas nie jest łatwo dostępne.
Nie warto więc tracić czasu na poszukiwania, bo bardzo prosto można je zrobić samemu w domu.
Wystarczy do tego tylko kawałek dyni.
- dynia
Wystarczy kawałek dyni. który trzeba pokroić na paski o grubości 2 – 3 cm.
Ułożyć je na papierze do pieczenia.
Piec w 180ºC przez 30 – 40 minut, aż dynia zmięknie.
Najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia czegoś innego, dynia w zasadzie nie pachnie więc można to zrobić nawet przy pieczeniu ciasta.
Jeżeli macie dynię hokkaido po przestudzeniu po prostu zmiksujcie ją ze skórą.
Jeżeli macie inny gatunek dyni, wystarczy łyżką oddzielić miąższ od skóry i też go zblendować.
Tak przygotowane puree można przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Jeżeli jednak wiecie, że nie będziecie puree z dyni używać w najbliższym czasie, możecie je poporcjować i zamrozić. Osobiście bardzo polecam ten sposób, bo pysznymi daniami z dodatkiem dyni będziecie się mogli cieszyc przez cały rok.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.