Oponki z serkiem homogenizowanym
Tłusty czwartek już jutro.
Mam dla was bardzo prostą i pyszną propozycję.
Oponki z tego przepisu pieknie rosną, są puszyste i wilgotne.
- 3,5 szkl ( 560 g ) mąki pszennej
- 0,5 szkl ( 130 g ) cukru
- 100 g miękkiego masła
- 400 g serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody
dodatkowo :
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i wyrabić gładkie ciasto.
Podsypując mąką rozwałkować je na grubość 1 – 1,5 cm.
Szklanką wycinać kółka, a w środku każdego z nich kieliszkiem zrobić dziurkę. Smażyć w dużej ilości rozgrzanego do 175°C oleju.
Jeżeli nie macie termometru do tłuszczu musicie sami ustalić kiedy temperatura jest dobra. Jeżeli temperatura będzie za niska oponki długo nie będą wypływały na powierzchnie, a powinny to zrobić szybko. Jeśli oponki szybko robią się brązowe trzeba zmniejszyć temperaturę, bo mogą być niedosmażone w środku.
Kiedy oponki ładnie się zabrązowią z jednej strony przewrócić je i smażyć z drugiej strony.
Najpierw usmażyć oponki, a potem mini pączki z ich środków. Ławiej jest zapanować nad właściwym wysmażeniem jeśli mamy w garnku tej samej wielkości porcje ciasta.
Usmażone oponki wykładać na ręczniki papierowe, żeby odsączył się nadmiar tłuszczu.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Muszę spróbować według tego przepisu, bo oponki lubię bardziej niż pączki i faworki : )
Polecam, wychodzą pyszne!
Uwielbiam :)
rewelacyjne oponki i jakie puchate :)
Kuszące wszystkie.
Pięknie wyszły, lubię te pączusie :)
O muszę kiedyś wypróbować jak są puszyste i wilgotne :-)
Twoje oponki wyglądają przepysznie, mniam :)!
Robiłem podobne :D
Fajniutkie i tak kusząco wyglądają :)
Uczę się do sesji, więc dziś chyba postawię na kupne pączki, ale Twoje oponki też wypróbuję przy najbliższej chwili czasu, bo zapowiadają się ciekawie.
Wspaniałe ci wyszły :-)
Oponki są super , uwielbiam o każdej porze roku :)
Pączki z serkiem homo już robiłam ale oponek nie. Muszę spróbować.
Cudowne i bardzo smakowite oponki :) Mniam <3