Oponki z serkiem homogenizowanym

Oponki z serkiem homogenizowanym
9/10 - (11 votes)

Tłusty czwartek już jutro.

Mam dla was bardzo prostą i pyszną propozycję.

Oponki z tego przepisu pieknie rosną, są puszyste i wilgotne.

  • 3,5 szkl ( 560 g ) mąki pszennej
  • 0,5 szkl ( 130 g ) cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody

dodatkowo :

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

oponki z serkiem homogenizowanym

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą  i wyrabić gładkie ciasto.

Podsypując mąką rozwałkować je na grubość 1 – 1,5 cm.

Szklanką wycinać kółka, a w środku każdego z nich kieliszkiem zrobić dziurkę. Smażyć w dużej ilości rozgrzanego do 175°C oleju.

Jeżeli nie macie termometru do tłuszczu musicie sami ustalić kiedy temperatura jest dobra. Jeżeli temperatura będzie za niska oponki długo nie będą wypływały na powierzchnie, a powinny to zrobić szybko. Jeśli oponki szybko robią się brązowe trzeba zmniejszyć temperaturę, bo mogą być niedosmażone w środku.

Kiedy oponki ładnie się zabrązowią  z jednej strony przewrócić je i smażyć z drugiej strony.

Najpierw usmażyć oponki, a potem mini pączki z ich środków. Ławiej jest zapanować nad właściwym wysmażeniem jeśli mamy w garnku tej samej wielkości porcje ciasta.

oponki z serkiem homogenizowanym

Usmażone oponki wykładać na ręczniki papierowe, żeby odsączył się nadmiar tłuszczu.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

oponki z serkiem homogenizowanym

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



15 thoughts on “Oponki z serkiem homogenizowanym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here