Owsiane batony z daktylami

Owsiane batony z daktylami
10/10 - (2 votes)

Mam czasami tak, że ochotę na coś słodkiego zaspokajaja mi daktyle. Wtedy kupuje hurtowe ilości, a kiedy faza mi minie nikt ich nie rusza.

Leżą więc sobie i czekają, nie wiadomo na co.

Kiedy więc znalazłam niedawno ten przepis, wiedziałam od razu jak skończą moje czekające daktyle.

Podobno najlepsze batony owsiane.

Wyszły dobre, a czy najlepsze to już musicie ocenić sami.

  • 2,5 szl ( 350 g ) płatków owsianych
  • 175 g masła
  • 3 łyżki ( 100 g ) miodu
  • 2 łyżki ( 50 g ) cukru
  • 225 g daktyli

batony owsiane

Daktyle włożyć do garnka i zalać wodą, tak, żeby je przykryła, ale nie więcej.

Przykryć i gotować 5 minut. Zostawić do wystygnęcia.

Po wystygnięciu zmiksować, nie odlewając resztek płynu.

Masło z miodem i cukrem zagrzać do rozpuszczenia, wymieszać.

Dodać płatki owsiane i wymieszać.

Formę 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Połowę masy z płatków owsianych przełozyć do formy, równo rozprowadzić i docisnąć. Na to wyłożyć zmiksowane daktyle i przykryć pozostałymi płatkami.

Wyrównać.

Piec w 190 º C przez 25 minut.

Kroić po wystudzeniu.

batony owsiane

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



1 thought on “Owsiane batony z daktylami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here