Owsiane batony z daktylami

Owsiane batony z daktylami
10/10 - (2 votes)

Daktyle leżały od jakiegoś czasu i czekały, nie wiadomo na co.

Niedawno znalazłam ten przepis. Podobno najlepsze batony owsiane, więc pomyślałam : trzeba spróbować.

Wyszły dobre, a czy najlepsze to już musicie ocenić sami.

  • 2,5 szl ( 350 g ) płatków owsianych
  • 175 g masła
  • 3 łyżki ( 100 g ) miodu
  • 2 łyżki ( 50 g ) cukru
  • 225 g daktyli

batony owsiane

Zacznę od daktyli. Ponieważ jak pisałam moje daktyle poleżały sobie trochę w szafce, były już bardzo ususzone. Zalałam je więc w małym garnku wodą i zagotowałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Ponieważ miałam jeszcze kilka smętnych fig (nie ma ich w składnikach, bo nie są konieczne), to je też dodałam i wszystko razem zmiksowałam, nie odlewając resztek płynu.

Masło z miodem i cukrem zagrzać do rozpuszczenia i połączenia. Połączyć z płatkami.

Formę 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę masy z płatków owsianych, równo rozprowadzić i docisnąć. Na to wyłożyć zmiksowane daktyle i przykryć pozostałymi płatkami.

Piec w 190 º C przez 25 minut.

Kroić po wystudzeniu.

batony owsiane

 

Smacznego :)



1 thought on “Owsiane batony z daktylami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here