Paluchy z sezamem
Kolejne bułki, tym razem paluchy z sezamem. Mniam.
- 500 g mąki
- 250 ml maślanki
- 100 ml wody
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
dodatkowo :
- jajko
- sezam
Ja zgniatam ciasto w robocie, ale przy silnych rękach można to zrobić i bez jego pomocy.
Do miski wlewamy płyny, wsypujemy cukier i dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Jeśli chcemy wyrobić ciasto ręcznie, to odstawiamy aż drożdże zaczną rosnąć. I dopiero potem dodajemy mąkę i sól. Jeżeli ciasto wyrobi za was robot, wszystko wkładamy od razu. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 8 części. Uformować kule. Rozwałkować na gruość 2 -3 mm,tak żeby powstał owal. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do podwojenia objętości.
Wyrośnięte bułki posmarować rozmąconym białkiem i posypać sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 – 30 minut.
Smacznego :)
Z chrupiącą skórką i cudownie mięciutkim środkiem… Pycha! :)