Papryka nadziewana ryżem
Lekkie, aromatyczne, letnie danie. Przyprawy dobór składników i indyjskie sprawiają, że są nieco inne, niż te najpopularniejsze, znane u nas papryki faszerowane
- papryki
- 1 szkl ryżu
- 1 szt ( 130 g ) cebula
- 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 70 g rodzynek
- kawałek kory cynamonowej
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka kolendry
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżki oleju
Ryż ugotować na sypko.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i wsypać przyprawy, smażyć minutę, dodać cebulę, podsmażyć do miękkości.
Wymieszać ryż, cebulę, orzeszki i rodzynki.
Papryki, przekroić na pół i oczyścić. Napełnić nadzieniem. Ja miałam 4 małe papryki, nadzienia zostało mi sporo, więc zjedliśmy je z curry z kalafiora .
Papryki włożyć do naczynia do zapiekania.
Wstawić do piekarnika. Piec w 180 º C przez 30 minut.
Smacznego :)