Pasztet drobiowy
Ile gospodyń, tyle przepisów na pasztet. A u mnie to nawet można powiedzieć, ile pasztetów tyle przepisów. Tym razem było tak .
- 2,3 kg udek kurczaka bez skóry i kości
- 800 g wątróbki drobiowej
- 2 duże cebule
- 3 – 4 szt marchewki
- jajek
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- sól
dodatkowo :
- kawałek słoniny
Cebulę i marchewkę obrać, pokroić w plastry lub półplastry, nie muszą być małe.
Mięso posolić, wymieszać z warzywami, Podlać wodą i udusić do miękkości.
Wątróbkę usmażyć na oleju.
Po wystudzeniu wątróbkę i mięso z warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dodać jajka, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Dobrze wymieszać, najlepiej używając do tego dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać sos z duszenia udek.
Keksówki wyłożyć plastrami słoniny. Nałożyć masę pasztetową. Wyrównać. Na wierzchu położyć plasterki słoniny. Nie jest to jednak konieczne.
Piec w 180 º C przez około godzinę.
Przed podaniem pasztet trzeba schłodzić.
Smacznego :)
Pyszny pasztet :) Też czasem robię :)
U nas to świąteczny must have :) W ciągu roku raczej nie robię.