Pieczeń drobiowa
Czasami mam ochotę na coś, ale sama nie wiem na co. Zaglądam do lodówki, niby pełna, ale zjeść nie ma co. Wyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka i sama nie wiedziałam co z tego powstanie. Zmieliłam, zobaczyłam natkę i wtedy już wiedziałam, że będzie pieczeń drobiowa!
- ok. 500 g zmielonej piersi kurczaka
- ok. 100 g zmielonego udka indyka
- kajzerka
- 1 szkl ( 250 ml ) mleka
- natka pietruszki
- łyżeczka musztardy
- pół dużej cebuli
- 100 ml jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki
- sól
Bułkę namoczyć w mleku, dodać do niej natke pietruszki, pokrojoną cebulę, kolendrę i sól i zmiksować. Dodać to do zmielonej piersi kurczaka. Wszystko razem dokładnie ze sobą połączyć.
Mięso indyka lekko posolić, dodać musztardę i razem wymieszać.
Czosnek przecinąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do jogurtu.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Przełożyc do niej więcejniż połowę mięsa z piersi. Zrobic pośrodku rynienkę, Posmarowac częścią jogurtu i włożyć do niej mięso indyka uformowane w wałek.Posmarować górę indyka pozostałum jogurtem i przykryc resztą piersi.
Piec w 180 º C przez 45 – 50 mniut.
Można podawać ciepłe z ulubionym sosem lub na zimno.
Smacznego :)
to już chyba 3 pieczeń drobiowa, o której dzisiaj czytam.. i teraz nie wiem na którą 1sze się skusić!
Wygląda genialnie :)
Niesamowicie apetyczna pieczeń :) Chętnie bym zjadła pomimo późnej pory :)
pycha:)