Pieczeń drobiowa

Pieczeń drobiowa
9.3/10 - (3 votes)

Czasami mam ochotę na coś, ale sama nie wiem na co. Zaglądam do lodówki, niby pełna, ale zjeść nie ma co. Wyjęłam pieś kurczaka, kawałek udka i sama nie wiedziałam co z tego powstanie. Zmieliłam, zobaczyłam natkę i wtedy już wiedziałam, że będzie pieczeń drobiowa!

  • ok. 500 g zmielonej piersi kurczaka
  • ok. 100 g zmielonego udka indyka
  • kajzerka
  • 1 szkl ( 250 ml ) mleka
  • natka pietruszki
  • łyżeczka musztardy
  • pół dużej cebuli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki
  • sól

Pieczeń drobiowa z mielonej piersi kurczaka i udka indyka

Bułkę namoczyć w mleku, dodać do niej natke pietruszki, pokrojoną cebulę, kolendrę i sól i zmiksować. Dodać to do zmielonej piersi kurczaka. Wszystko razem dokładnie ze sobą połączyć.

Mięso indyka lekko posolić, dodać musztardę i razem wymieszać.

Czosnek przecinąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do jogurtu.

Pieczeń drobiowa z mielonej piersi kurczaka i udka indyka

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia Przełożyc do niej więcejniż połowę mięsa z piersi. Zrobic pośrodku rynienkę, Posmarowac częścią jogurtu i włożyć do niej mięso indyka uformowane w wałek.Posmarować górę indyka pozostałum jogurtem i przykryc resztą piersi.

Piec w 180 º C przez 45 – 50 mniut.

Można podawać ciepłe z ulubionym sosem lub na zimno.

Pieczeń drobiowa z mielonej piersi kurczaka i udka indyka

Smacznego :)



3 thoughts on “Pieczeń drobiowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here