Pierś kurczaka z pieczoną papryką i mozarellą
Dawno nie było drobiu. Dzisiaj prosty przepis na pierś kurczaka z piekarnika.
- kilka piersi kurczaka
- 1- 2 pieczone papryki
- tarty ser mozzarella
- sól
- pieprz
Trzeba zacząć od upieczenia papryki. Ja robię to zawsze przy okazji, kiedy piekę coś innego, dorzucam do piekarnika kilka papryk. Ważne, żeby papryki dobrze się upiekły, skóra miejscami powinna być czarna. Prosto z piekarnika papryka musi trafić do szczelnego pojemnika, może to być garnek z pokrywką albo torebka, którą dobrze zamkniemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Potem papryke obietamy ze skóry i czyścimy z ogonka i pestek. Dobrze upieczona i zamknięta papryka świetnie się obiera.
Pierś kurczaka oczyścić i przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby można było ją rozłożyć, ale żeby obie części się razem trzymały. Na każdą położyć duży kawałek papryki, posypać seram i zamknąć.
Piersi układać w naczyniu do zapiekania. Całość posypać obficie mozarellą.
Piec w 190ºC do godziny, ser powinien się ładnie zrumienić.
Smacznego :)
Może nie wygląda najładniej, ale jest bardzo smaczne.
Smakuje obłędnie :-)
Wspaniały pomysł! Danie szybkie i proste, a wygląda i smakuje z pewnością rewelacyjnie! ;)
To prawda, jest proste i szybkie, a co do smaku to mam nadzieję, że nie tylko mnie przypadnie do gustu :)
Bardzo lubię nadziewane piersi zyskują nowego wymiaru :)
Elu prawda, zmiana niewielka, a jak zyskują na smaku :)
Agnieszko-bardzo smacznie to wygląda, a pieczona papryka to pyszna postać tego warzywa :) pozdrawiam
Małgosiu, z całą pewnością to moja ulubiona forma papryki, pieczona, dzieciaki niestety wolą surową, ale dobre i to ;)
bardzo smakowite, a przy tym proste danie!
Umnie prosto jest częściej niż skomplikowanie, leniwa jestem :)
Kochana wspaniałe danie. Lubię drób w takim towarzystwie :-)
Marzenko,dziękuję, też lubię :)