Placek drożdżowy truskawkowo-rabarbarowy z kruszonką
Do placka drożdżowego podobno trzeba mieć dobrą rękę.
Ja jednak uważm, że jeżeli ma się dobre drożdże, to takie ciasto nie ma prawa się nie udać.
Ten przepis to receptura którą dostałam od mojego teścia
Mój teść przez lata toczył spór ze swoją teściową o to czyje ciasto drożdżowe jest lepsze.
Ja nie wiem, które deożdżowe jest lesze bo za nic nie ośmieliła bym się rozstrzygać tego sporu.
Jedno jest jednak pewne, to z tego przepisu wychodzi pyszne i to możecie ocenić wy.
Dzisiaj drożdżowiec w letniej odsłonie z truskawkami i rabarbarem oraz z kruszonką. Możecie go jednak piec w dowolnych kombinacjach, dodając dowolne owoce lub je pomijając i tak będzie smacznie.
ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 0,5 szkl. (130 g ) cukru
- 25 g drożdży
kruszonka:
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
dodatkowo :
- 400 g rabarbaru
- 600 g truskawek
Z drożdży, łyżki cukru i części mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić.
Do mąki, żółtek, reszty mleka i cukru dodać zaczyn i wyrobić ciasto.
Kiedy wszystkie składniki będą już dobrze połączone wlać masło i dalej wyrabiać.
Wyrobione ciasto przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie owoce umyć i pokroić ( w przypadku truskawek tylko te naprawdę wielkie).
Przygotować kruszonkę:
Do mąki i cukru dodać masło, pokroić je na mniejsze kawałki. Całość zagnieść do uzyskania kruszonki.
Blachę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, u mnie jest to blacha z piekarnika.Ciasto rozciągnąć, tak żeby było dość płaskie.
Ponieważ moi domownicy mają różne zdanie na temat rabarbaru, jedna część placka jest z samymi truskawkami a druga z samym rabarbarem, trzecia natomiast z jednym i z drugim. Ale pamiętajcie, że to ciasto możecie obłożyć dowolnymi owocami.
Owoce posypać kruszonką.
Blachę wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 180°C i piec godzinę.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.