Placki z cukinii
Lubicie placki?
Ja bardzo i chociaż te smażone na tłuszczu mają ogromną ilość kalorii, od czasu do czasu nie mogę ich sobie odmówić.
Dzisiaj placki z cukinii lub jak kto woli kabaczka.
Możecie użyć większej cukinii, ale wtedy trzeba ja obrać i usunąć z niej gniazda nasienne.
- 800 – 900 g młodej ( małej ) cukinii
- 2 jajka
- mała cebula
- 1 szkl ( 150 g ) mąki z ciecierzycy
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki ( 50 g ) jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Czosnek obrać i jak najdrobniej posiekać.
Warzywa wmieszać z jajkami, mąką, jogurtem i solą.
Olej rozgrzać na patelni.
Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta formując placki.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Słyszałam już o nich tyle dobrego, że chyba nam zafunduję w piątek. Podobno świetne są też marchewkowe. Próbowałaś? ;-)
Nie jadłam, ale myślę, że mogą być smaczne, trzeba będzie zrobić :)