Puszyste bułeczki
Kolejny przepis na bułki.
Mięciutkie i łatwe w przygotowaniu.
Polecam na niedzielne śniadanie, chociaż oczywiście nie tylko.
Jeżeli nie macie pod ręka miękkiego masła, możecie twarde masło rozpuścic i odsudzic i dodac w płynnej formie. Tez będzie dobrze.
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 275 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać do nich mleko, wymieszać.
Rozpuszczone drożdże dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść ciasto.
Kiedy składniki sie połączą dodać kawałki masła, ponownie wyrobić.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, formować płaskie okrągłe bułki.
Ułożyć je na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem.
Między bułkami trzeba zachować odstęp.
Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrosnięte bułki można naciąć.
Piekarnik narzać do 200ºC.
Bułki piec przez 25 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.