Rolada z boczku
Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku.
Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa. Grubszy kawałek może być trudny do się zwinięcia.
Niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną, domową wędlinę.
Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori.
- ok. 1,5 kg surowego boczku bez skóry
- słodka papryka
- majeranek
- suszony czosnek
- sól
Boczek posolić i natrzeć dużą ilością majeranku, słodkiej papryki i czosnku. Włożyć do pudełka, lub owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu boczku z lodówki zwinąć go ciasno w rulon, tak żeby powstała rolada. Na koniec owinąć bawełnianą nitką lub jeszcze lepiej włożyć do siatki wędliniarskiej.
Boczek położyć w naczyniu do pieczenia i podlać wodą, tak, żeby pokryła cały spód naczynia. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piec w 180 °C przez 2,5 godziny.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.