Roladki ze szparagami
Sezon szparagowy trwa bardzo krótko i wszyscy którzy je lubią wiedzą, że trzeba się nimi w tym czasie szybko najeść, tak żeby starczyło na cały rok.
Roladki szparagowe to nasze ulubione danie z tego warzywa, więc w sezonie robię je mniej więcej raz w tygodniu.
Przepis zdążył już pójść w świat i co jakiś czas dochodzą do mnie informację, że roladki stały się przebojem kolejnych przyjęć i wchodzą do stałe do menu kolejnych domów.
Mam nadzieję, że jak spróbujecie to i na waszych domach będą gościły często.
- pęczek zielonych szparagów
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 100 – 150 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
- pojemniczek ( 200 g ) śmietany kremówki
- łyżeczka ( 10 g ) musztardy francuskiej
- łyżeczka ( 12 g ) miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej lub z ciecierzycy
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów.
Pierś kurczaka pokroić wzdłuż na 3 plastry.
Lekko rozbić tłuczkiem, żeby były cieńsze i łatwiej było je zawijać.
Szparagi podzielić na tyle części ile mamy kotletów z piersi.
Każdą porcję szparag owinąć mięsem i boczkiem.
Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Śmietanę wymieszać z miodem, musztardą i mąką.
Tak przygotowanym sosem polać szparagi i mięso.
Piec w temperaturze 180 º C przez około 30 minut, boczek powinien się ładnie zrumienić.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Wspaniale się prezentują. Do szparagów podchodzę ze sporą rezerwą, bo nie zawsze mi wychodzą, ale to danie chyba zrobię ;)
Roladki sa wspaniałe! Robiłam je już kilka razy według przepisu Agnieszki. Idealne na kolację we dwoje, na obiad czy po prostu przekaskę.
Polecam!
Jutro robię je po raz kolejny :-)
Fajnie, że jeszcze komuś smakują :)