Sałatka z pieczonej dyni i ciecierzycy
Często goszczą u mnie wegetarianie, ale też coraz częściej pojawiają się weganie.
Zawsze staram się, żeby osoby które zapraszam znalazły na stole coś dla siebie.
W zasadzie ostatnio tych dań bez mięsa czy bez produktów zwierzęcych pojawia się na naszym stole coraz więcej.
Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą powstała przez przypadek. Początkowo planowalam zrobić dwa zupełnie inne dania. W trakcie przygotowań jak zawsze namieszałam i tak oto jest : sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą.
I dobrze się stało, bo ze stołu zniknęła jako pierwsza, a uwierzcie mi, miała dużą konkurencję.
- 1 szkl suchego ryżu basmati
- 2 łyżeczki kuminu
- 1,5 łyżeczki curry
- 1,5 szkl ( 250 g ) ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki )
- 100 g suszonej żurawiny
- 0,25 szkl pestek dyni
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
pieczona dynia :
- 1 mała dynia piżmowa
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- sól
Dynię obrać, oczyścić i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w pióra.
Warzywa wymieszać z solą i pieprzem oraz olejem.
Piec w piekarniku w 220°C prze 30 – 40 minut.
Ryż ugotować.
Na patelni rozgrzać olej, dodać kumin i curry, wymieszać. Wsypać ciecierzycę, posolić. Wymieszać tak żeby warzywa obtoczyły się w przyprawach i zestawić z ognia.
Kiedy wszystko przestygnie połaczyć ze sobą pieczona dynie, ryz i ciecierzycę.
Dodać żurawinę, pestki dyni i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać.
Zostawić najlepiej w chłodnym miejscu co najmniej na godzinę, żeby wszystkie smaki mogły sie ze sobą połączyć.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Nie jadłam, ale dałabym sie skusić :)