Sałatka z pieczonym kalafiorem

Sałatka z pieczonym kalafiorem
9.4/10 - (7 votes)

Sałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami.

Stanowi bardzo malowniczy element stołu.

Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi  „Jerozolima”, którą dostałam w Święta Bożego Narodzenia.

U mnie przepis z malutkimi modyfikacjami.

Powiem wam, że zastanawiałam się czy nie rozpocząć cyklu o książkach kulinarnych. Nie wiem czy byłby on chętnie czytany. Nie mniej tą pozycję polecam wam. Jeśli szukacie ciekawych przepisów, okraszonych ciekawymi historiami i odrobina informacji, ta książka powinna się wam spodobać.

  • 1 kalafior
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • natka pietruszki
  • pestki z połowy granatu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
  • oliwy
  • sól
  • pieprz

sałatka z pieczonego kalafiora

Kalafiora podzielić na różyczki, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem.

Rozłożyć na blaszce.

Piec w 200 º C przez 40 minut. Wystudzić.

Orzechy uprażyć na patelni.

Przestudzić i grubo posiekać.

Selera pokroić w paski.

Natkę pietruszki grubo posiekać.

Ocet wymieszać z 3 łyżkami oliwy, cynamonem i syropem klonowy.

Przygotowane warzywa, pestki granata i orzechy wymieszać z sosem.

sałatka z pieczonego kalafiora

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



19 thoughts on “Sałatka z pieczonym kalafiorem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here