Sałatka z pieczonymi warzywami
Sałatka z pieczonymi warzywami to danie, które możecie zrobić niezależnie od pory roku.
Warzywa które ja dodałam i widnieją w składnikach to tylko propzycja, bo możecie do niej upiec dowolne, wasze ulubione warzywa.
To sałatka która świetne się sprawdzi jako przystawka czy dodatek do grilla, ale może też być zupełnie samodzielnym daniem.
Z powodzeniem można ją zabrać ze soba do pracy.
Weganie mogą pominąc fetę i bez niej sałatka bedzie smaczna.
- 1 szkl kaszy kuskus
- 1 kostka ( 200 g ) sera feta
- 2 – 3 marchewki
- 2 papryki
- mała cukinia
- cebula
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
Marchewkę obrać i pokroić w krążki.
Cukinię pokroić w kostkę. Jeżeli jest młoda to nie trzeba jej obierać ani czyścić z pestek.
Cebule obrać i pokroić w pióra.
Tak przygotowane warzywa oraz całą paprykę przełożyć do naczynia do zapiekania.
Piec w 180ºC przez 30 minut.
Marchew, cebulę i cukinię przełożyć do miski.
Na końcu paprykę przełożyć do garnaka, szczelnie przykryć pokrywką i zostawic do przestygnięcia. Ważne, żeby zrobić to na końcu, bo przy przenoszeniu papryka może się uszkodzić i puścić sok, który zalałby pozostałe warzywa.
Kaszę kuskus wsypać do garnka. Zalać wrzątkiem, tak żeby woda była centymetr nad kaszą. Dodać łyżeczkę soli, wymieszać. Przykryć i zostawić na ok. 60 minut, żeby kasza wchłonęła wodę i ostygła.
Od przestudzonej papryki oderwać ogonek, najlepiej jeszcze w garnku i wylać z niej sok. Obrać ze skórki, która teraz powinna sama odchodzić. I oczyścić z pestek.
Pokroić w kostkę.
Fetę też pokroić w kostkę.
Do wystudzonej kaszy dodać warzywa i ser.
Wymieszać doprawić do smaku olejem i sokiem z cytryny. Jeżeli trzeba do posolić.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.