Sałatka z pomidorów i pieczonej papryki
Stragany zapełniają się pełnymi smaku pomidorami.
Trzeba się najeść na zapas, bo jeszcze trochę i znów pozostaną tylko te bez smaku.
Inspiracje znalazłam tu i na moim stole gościła już nie raz.
To bardzo proste połączenie smaków jest o prostu wyjątkowe.
Nie wyobrażam już sobie lata bez tej sałatki z pomidorów i pieczonej papryki.
- 1 kg pomidorów
- 3 papryki czerwone lub żółte
- 0,5 słoiczka ( 30 g ) kaparów
- 2 szalotki
- oliwa do polania
Papryki upiec.
Gorące przykryć i zostawić do ostygnięcia.
Z ostudzonych papryk zdjąć skóre i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić w dość dużą kostkę.
Pomidory pokroić na mniejsze części. Ja specjalnie kupiłam małe pomidory i kroiłam je na ćwiartki.
Dodać drobno pokrojoną szalotkę i kapary.
Polać oliwą i gotowe.
Opcjonalnie tuz przed podaniem można posypać sałatkę grzankami.
Ja kroje chleb, ten który akurat mam w domu. Polewam olejem i smażę na patelni.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Jaka ta sałatka jest piękna i kusząca kolorami :D