Shepherd’s pie po polsku
Skąd taka nazwa? Miał powstać klasyczny shepherd’s pie, ugotowałam ziemniaki. Zaczęłam wyciągać potrzebne do jego przygotowania rzeczy i natknęłam się na resztkę kapusty kiszonej. Taka ilość co to do niczego się nie przyda i wtedy właśnie nastąpiła mała zmiana planów.
Danie może nie wygląda zbyt malowniczo, ale warto je zrobić, bo smakuje rewelacyjnie.
- 1 kg ziemniaków
- 85 g masła
- 0,5 szkl mleka
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 – 3 pomidory
- cebula
- parmezan
- olej
- kminek
- sól
Ziemniaki ugotować, dodać masło i mleko i rozgnieść robiąc puree.
Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidory, lekko posolić i razem poddusić. Kiedy przestygnie zmiksować.
Mięso mielone obsmażyć. Kapustę obgotować w małej ilości wody, aż zmięknie, odcedzić. Wymieszać ze sobą, dodać sos pomidorowy, doprawić solą i kminkiem.
Do naczynia do zapiekania włożyć mięso, przykryć ziemniakami i posypać parmezanem.
Piec w 180ºC ok. godziny.
Smacznego :)
Jednym słowem wyszedł Ci taki spontan, ale jakże apetyczny i pożywny :)
Ja tak często mam, a potem słyszę : A gdzie ( tu wstawić coś co zapowiadałam ) miałaś dzisiaj zrobić ? Na szczęście z reguły na zmiany nie ma narzekań :)
Świetny przepis :-) to danie musi smakować rewelacyjnie :-)
Smakuje świetnie :)