Śliwkowa krajanka z owsianą kruszonką
Dzisiaj będzie tradycyjnie, ciasto kruche, powidła i kruszonka. Bardzo polecam.
kruche ciasto :
- 1 szkl ( 125 g ) maki pszennej
- 0,25 szkl ( 50 g ) cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
kruszonka :
- 0,5 szkl ( 40 g ) płatków owsianych
- 0,25 szkl ( 30 g ) maki pszennej
- 0,33 szkl ( 70 g ) brązowego cukru
- 60 g masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
dodatkowo :
- 1 kg śliwek lub powidła śliwkowych
Jeżeli macie powidła, to ten punkt pomijacie, jeżeli chcecie wykorzystać śliwki, to trzeba je umyć, wypestkować i wrzucić do gara o grubym dnie. Postawić na mały ogniu, od czasu do czasu. Najpierw puszczą sok, a potem trzeb będzie poczekać aż ten sok wyparuje, a całość zgęstnieje. Mi zajęło to dwa wieczory. Powidła wyszły smaczne, ale dość kwaśne, idealnie jednak pasowały do całości.
Teraz kruche ciasto, Do sypkich składników dodać pokrojone masło, ekstrakt i szybko zagnieść. Schłodzić przez 30 – 60 minut w lodówce.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, tak żeby powstały grudki.
Formę ( 30 x 30 ) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Na nie wyłożyć powidła i wysypać kruszonkę.
Piec w 180 º C przez 40 – 45 minut. Wystudzić.
Podawać pokrojone w kostkę.
Smacznego :)
Pyszna krajanka i wspaniały pomysł na śliwki!
Pyszne
Wow! Śliwkowe zawsze z chęcią zjem :)
To tak jak ja :)
Kupiłam dziś śliwki i nie wiedziałam co zrobić – już wiem :):):)
To taki pewniak, nie tylko śliwkowy :) Mam nadzieję, że będzie smakowało.
uwieeeelbiaaam <3 kocham to ciasto <3 omnomn.. aleś mi smaka narobiła ;)
Też je bardzo lubię :)
Świetny przepis. Poproszę kawałek do kawki :-)
Częstuj się proszę :)
nawet nie wiesz jak bardzo lubię takie krajanki:) kruche, owocowe… pyszne!
Widzę, że jest nas więcej :)