Stek z tuńczyka
Dzisiaj podzielę się z wami, moim sposobem na stek z tuńczyka.
Przygotowanie go nie wymaga prawie żadnych umiejętności, a jest to smaczne, chociaż niestety nie najtańsze danie.
Do przygotowania jednej dużej potrzebujemy :
350 – 400 g stek z tuńczyka
marynata :
2 łyżki sosu teriyaki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka świeżego,posiekanego imbiru
2 – 3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta chili
Składniki marynaty połaczyłam ze sobą i posmarowałam nimi stek. Odstawiłam na 30 minut, żeby smaki się przegryzły, Teraz zostało tylko smażenie. Stek kładziemy na gorącą patelnie. Najlepsze by była patelnia grillowa. Moja niestety dokonała żywota i musiałam użyć zwykłej.
Stek z tuńczyka smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Smacznego :)
Idealne!