Śledzie w jogurtowym sosie z dodatkiem musztardy
Śledzie w jogurtowym sosie z dodatkiem musztardy powstały właściwie przez przypadek.
Tak sobie myślałam, co tym razem dodać do śledzia i tak powstał sos z jogurtu, trochę podkręcony majonezem, zaostrzony dodatkiem musztardy francuskiej, czosnkiem i cebula.
Powiem wam, że bardzo mi posmakował i na stałe wchodzi do naszego menu.
Spróbujcie i dajcie znać co o nich myślicie.
- 500 g śledzi ala matias
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
Śledzie wyjąć z zalewy i osuszyć. Pokroć na mniejsze kawałki.
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać jogurt naturalny, majonez i miód. Wszystko wymieszać.
W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i polewać sosem.
Gotowe śledzie odstawić do lodówki na noc, żeby mogły się przegryźć.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bez wątpienia najlepsze śledzie jakie jadłam.