Tarta z figami, porem i kozim serem

Tarta z figami, porem i kozim serem
10/10 - (2 votes)

Dawno temu zrobiłam podobna tartę, nawet ją obfotografowałam i planowałam wrzucić na blog. Niestety nie zapisałam przepisu.

Próbowałam znaleźć podobną w necie, ale nie trafiłam na nic co by mi pasowało.

Nie pozostało mi więc nic innego jak zrobienie jej tak jak mi się wydawało, że będzie pysznie.

Zrobiłam.

I powiem wam, że wyszło pysznie.

Zapiszcie więc sobie ten przepis, żeby wam nie zginął w czeluściach internetu i róbcie!

Z podanych składników wyjda dwie tarty, ale zapewniam was, że to żaden problem.

Znikną szybciutko.

Ser kozi najlepszy będzie taki w mini roladkach.

cisato:

  • 2 szkl ( 320 g ) mąki
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 0,25 szkl ( 60 ml ) jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 0,5 szkl ( 75 g ) sezamu
  • 1 łyżeczka soli

farsz:

1 duży por

  • 6 dojrzałych fig
  • 200 g sera miękkiego sera koziego
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól

tarta z figami,porem i kozim serem

Mąkę wymieszać z sezamem i solą.

Dodać pokrojone w kostke masło, jajko, jogurt.

Zagnieść ciasto. Można do tego użyć malaksera lub zrobić to rękami.

Ciasto podzielić na dwie części i z każdej uformować kulke. Spłaszczyć, tak by powstał ok 2 cm placek. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

W czasie kiedy ciasto się chłodzi oczyścić pora z brzydkich liści i piasku. Przeciąć na pół i pokroić w paski.

Na patelni roztopić masło, dodać pora, posolić i lekko poddusić.

Pod koniec dodać musztardę i miód. Wymieszać.

tarta z figami,porem i kozim serem

Piekarnik rozgrzac do 180°C.

Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkować na papierze do  pieczenia na koło o średnicy około 30 cm. Brzegi nie muszą być równe.

Na ciasto nałożyć pora, pokrojone w plasty figi i kawałki koziego sera, zostawiając ok 3 cm wolnego brzegu.

Brzeg zawinąć tak by powstał rant tarty.

Włożyć do nagrzanego piekarnika razem z papierem do pieczenia. Można sobie pomóc podkładając do przeniesienia tarty deskę.

Piec ok 30 minut.

Podawać na ciepło lub na zimno.

 tarta z figami,porem i kozim serem

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here