Tarta z warzywami
Pyszna, aromatyczna tarta. Kruche ciasto i warzywne nadzienie.
ciasto :
- 2 szklanki ( 300 g ) mąki
- 0,25 szkl ( 50 g ) siemienia lnianego
- 0,25 szkl ( 40 g ) sezamu
- 0,25 szkl ( 80 g ) kwaśnej śmietany
- 200 g masła
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
nadzienie :
- pół papryki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 2 jajka
- 0,5 szkl śmietany kremówki
- słodka papryka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ciasto :
Do dużej miski lub na stolnicę wsypać mąkę, ziarna i sól, wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je nożem na małe kawałki. Dołożyć śmietanę i jajko i zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna część starcza na podaną wyżej porcję nadzienie i wychodzi z tego jedna standardowych rozmiarów tarta. Ciasto schłodzić. Rozwałkować i przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem lub masłem. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 º C, żeby je podpiec. Najlepiej na wierzch położyć kawałek paieru do pieczenia i nato wysypać coś co go obciąży. Ja używam ziaren fasoli.
Nadzienie:
Warzywa pokroić dowolnie, ważne, żeby nie były to duże kawałki. Cebulę zeszklić na małej ilości oleju.
Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
Warzywa ułożyć na cieście. Zalać masą jajeczną i piec kolejne 35 – 40 minut w tej samej temperaturze.
Smacznego :)
Wygląda pysznie :) Widać po odkrojeniu jak ładnie trzyma formę :) pozdrawiam serdecznie
Jejku, jak ona smakowicie wygląda. Nie wiem czy powinnam oglądać takie piękne jedzenie o tej porze :)
Lubię warzywne tarty i często je przygotowuję. Świetna propozycja :)
Pyszna tarta :) Na taka to bym się teraz skusiła :)
pycha !