Tort brzoskwiniowy
Bardzo wysoki tort. Nie za słodki, lekko brzoskwiniowy. To chyba już ostatni tort w tym roku. Chyba, że jednak coś się upiecze :)
biszkopt jasny :
- 0,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- 6 jajek
biszkopt ciemny :
- 0,25 szkl mąki
- 0,25 szkl cukru
- 3 jajka
masa śmietanowa :
- 400 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru
dodatkowo :
- 1 kg brzoskwiń
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- woda do rozpuszczenia żelatyny
dekoracja :
- 200 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru
Upiec biszkopty. W obu przpadkach oddzielić białka od żółtek i ubić, zmniejszyć obroty dodając kolejno cukier i żółtka. Na koniec dosypać mąkę, a w przypadku ciemnego biszkoptu jeszcze dodatkowo kakao.
Ciasta przelać do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą czy kaszą manną. Piec w 180°C. Jasny biszkopt 35 minut. Ciemny 25 minut.
Brzoskwinie zalać gorącą wodą z dodatkiem cukru, gotować 10 minut. Ostudzić, obrać ze skóry i połowę zmiksować, a drugą połowę pokroić w kostkę.
Ostudzony biszkopt jasny przekroić. Połówkę włożyć na dno tortownicy.
Śmietanę ubić, nie przerywając dodać serek mascarpone i cukier. 1/3 masy wyłożyć na biszkop.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do zmiksowanych brzoskwiń. Wylać na masę śmietanową. Przykryć ciemnym biszkoptem. Do reszty śmietany dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać i położyć na biszkopt. Przykryć jasnym biszkoptem i wstawić do zastygnięcia do lodówki.
Masę do dekoracji przygotować tak samo jak masę śmietanową. Ja do części dodałam barwnik spożywczy. Wyjąć tort z tortownicy i dekorować.
Smacznego :)