Tort Rafaello

Tort Rafaello
9.3/10 - (9 votes)

Na urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello.

Jak to w torcie bazą ciasta jest biszkopt.

Ciasto jest przełożone masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz wiórkami kokosowymi.

Do tego wkładka z bezy z migdałami, która dodaje całości charakteru.

Tort Rafaello jest lekki, ma smak kokosa i migdała.

Przygotowanie można rozłożyć sobie na dwa dni. Piewrwszego dnia upiec biszkopt i bezę, a kolejnego zrobić krem i zlożyć całość.

Idealna na fanów pralinek Rafaello, ale nie tylko im będzie smakował.

biszkopt :

  • 6 jajek
  • 0,75 szkl mąki pszennej
  • 0,75 szkl cukru

beza :

  • 2 białka jajek kurzych
  • 0,5 szkl mielonych migdałów
  • 0,25 szkl cukru pudru
  • 50 g migdałów ( słupki lub płatki)
  • szczypta soli

masa :

  • 400 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki
  • 0,25 szkl cukru
  • 0,75 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo do ozdoby :

  • wiórki kokosowe
  • pralinki rafaello
  • platki migdałów

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Biszkopt :

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno cukier porcjami, a następnie żółtka.

Mąkę dodać na końcu i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy ( średnica 22 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi można posmarować masłem.

Do przygotowanej formy wlać ciasto. Wyrównać.

Piec w 180 º C przez 45 minut.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Beza :

Białka  z solą ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania małymi porcjami wsypywać cukier.

Na koniec dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której pieczony był biszkopt.

Bezę rozłożyć na nim tak, że by do brzegów został ok. 1 centymetr wolnego.

Wierzch posypać kawałkami migdałów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.

Obniżyć temperaturę do 150 º C i piec przez 1, 5 godziny, jeśli beza zacznie brązowieć zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Krem :

Serek i śmietanę ubić razem na puszysta masę.

Pod koniec ubijania dodać porcjami cukier  oraz ekstrakt waniliowy.

Na koniec delikatnie wmieszać w krem wiórki kokosowe.

Jeżeli biszkopt jest nierówny nadmiar ciasta ściąć, a to co zostanie przekroić na pół.

Dolną część posmarować kremem i przykryć bezą.

Bezę posmarować kremem i przykryć drugą połową biszkoptu.

Górę i boki posmarować pozostałym kremem.

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Przestudzić i obsypać nim boki tortu.

Górę tortu posypać wiórkami kokosowymi .

Ozdobić kulkami rafaello.

Schłodzić w lodówce.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Smacznego.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



13 thoughts on “Tort Rafaello”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here