Tort Rafaello
Na urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello.
Jak to w torcie bazą ciasta jest biszkopt.
Ciasto jest przełożone masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz wiórkami kokosowymi.
Do tego wkładka z bezy z migdałami, która dodaje całości charakteru.
Tort Rafaello jest lekki, ma smak kokosa i migdała.
Przygotowanie można rozłożyć sobie na dwa dni. Piewrwszego dnia upiec biszkopt i bezę, a kolejnego zrobić krem i zlożyć całość.
Idealna na fanów pralinek Rafaello, ale nie tylko im będzie smakował.
biszkopt :
- 6 jajek
- 0,75 szkl mąki pszennej
- 0,75 szkl cukru
beza :
- 2 białka jajek kurzych
- 0,5 szkl mielonych migdałów
- 0,25 szkl cukru pudru
- 50 g migdałów ( słupki lub płatki)
- szczypta soli
masa :
- 400 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki
- 0,25 szkl cukru
- 0,75 szkl wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo do ozdoby :
- wiórki kokosowe
- pralinki rafaello
- platki migdałów
Biszkopt :
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno cukier porcjami, a następnie żółtka.
Mąkę dodać na końcu i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy ( średnica 22 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi można posmarować masłem.
Do przygotowanej formy wlać ciasto. Wyrównać.
Piec w 180 º C przez 45 minut.
Beza :
Białka z solą ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania małymi porcjami wsypywać cukier.
Na koniec dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której pieczony był biszkopt.
Bezę rozłożyć na nim tak, że by do brzegów został ok. 1 centymetr wolnego.
Wierzch posypać kawałkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.
Obniżyć temperaturę do 150 º C i piec przez 1, 5 godziny, jeśli beza zacznie brązowieć zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.
Krem :
Serek i śmietanę ubić razem na puszysta masę.
Pod koniec ubijania dodać porcjami cukier oraz ekstrakt waniliowy.
Na koniec delikatnie wmieszać w krem wiórki kokosowe.
Jeżeli biszkopt jest nierówny nadmiar ciasta ściąć, a to co zostanie przekroić na pół.
Dolną część posmarować kremem i przykryć bezą.
Bezę posmarować kremem i przykryć drugą połową biszkoptu.
Górę i boki posmarować pozostałym kremem.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Przestudzić i obsypać nim boki tortu.
Górę tortu posypać wiórkami kokosowymi .
Ozdobić kulkami rafaello.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Dla mnie rewelacyjny tort! Wszystkiego najlepszego dla córki :-).
Serdecznie dziękuję za życzenia w imieniu córki :)
Moje smaki :) Uwielbiam kokosowe wypieki, sięgam po duży kawałek!
Musiał być przepyszny :)
Lekki jak chmurka :D
Był pyszny!
Cudowny torcik zdecydowanie moje smaki :-) sto lat dla córci :-)
Ochhhhh! Uwielbiam rafaellowe smaki!
Tort pyszności.
Bajeczny i niezwykle apetyczny torcik:) Uwielbiam takie kokosowe pyszności :D
Tyle kokosu… <3 mniam! Ciasto musiało zrobić furorę, dla mnie bomba ;)
Wygląda pysznie :) Uwielbiam i kokos i migdały, więc dla mnie bajka :)
Pozdrawiam ciepło, Agness :)
Nieszczególnie przepadam za biszkoptami, ale Twój zapowiada sie rewelacyjnie!
Jak z kokosem to już go kocham :)