Wielkanocna baba migdałowa
Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów.
Przepis na babkę migdałową z książki Hanny Szymanderskiej „Polska Wielkanoc” z moimi małymi zmianami.
- 250 g mąki
- 40 g drożdży
- 1 szkl mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g mielonych migdałów
- łyżeczka ekstraktu waniliowego ( opcjonalnie )
- 3 jajka
- szczypta soli
dodatkowo :
- mleczna czekolada
- płatki migdałowe
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić. Przestudzić.
Mąkę wymieszać z migdałami i solą.
Jajka utrzeć z cukrem, aż zbieleją.
Do masy jajecznej dodać wyrośnięty zaczyn, mieszankę z mąką, przestudzone masło i jeżeli lubicie ekstrakt waniliowy.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Odstawić do wyrośnięcia. Trzeba jednak uważać, żeby ciasto nie wyszło z formy.
Piec w 180ºC przez 40 minut.
Przestudzić i wyjąć z formy.
Babkę można ozdobić, ja użyłam do tego rozpuszczonej na parze czekolady o płatków migdałowych.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
idealna na świąteczny stół :)
Piekłam ją trzy razy przed świętami, ale chyba i na stole świątecznym się pojawi :)
Pysznie się prezentuje :))
Idealna wielkanocna baba :)
pięknie przystrojony :)
Bardzo piękna babka. Zjadłabym taką migdałową. Piękne zdjęcia.
Wspaniała baba :-) zapisuje sobie do zrobienia :-)
Ale pysznie wygląda :)
Piękna babka! Piekłam migdałową, ale nie na drożdżach. Bardzo lubię ten smak, więc może spróbuję i taką upiec;)
Wychodzi fajna baba, więc spróbuj :)
Wygląda pysznie :-)