Żeberka wolno pieczone w sosie barbecue
Nawet jeżeli nie lubicie żeberek, te musicie zrobić.
Przepis już poszedł ode mnie w świat i wiem, że ma swoich wiernych fanów. I nic w tym dziwnego, te żeberka są po prostu pyszne.
Mój mąż twierdzi, że to najlepsze żeberka jakie jadł.
Nie zrażajcie się przypadkiem ich wygladem na zdjęciu, nie są przypalone ani zwęgląne i smakują wybornie.
Nie ukrywam, jest z nimi troche pracy, ale zapewniam, że każda minuta poświęciona przygotowaniu tych żeberek w sosie barbecue jest tego warta.
Na zachętę dodam jeszcze tylko, że nie musicie być super kucharzami, żeby osiągnąć efekt wow, ten przepis wam to zapewni.
I wierzę, że w wielu waszych kuchniach pojawi się jeszcze nie raz.
Sos barbecue jest obłedny i można go używać jako dodatek do wielu potraw.
- 1 – 1,5 kg żeberek
przyprawa :
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka gorczycy
sos barbecue :
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 0,25 łyżeczki pieprzu cayen
- 1,5 łyżki musztardy
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 szkl octu
- 0,5 szkl passaty pomidorowej
- 0,25 szkl sosu sojowego
- 1 szkl syropu klonowego
- olej
Wszystkie przyprawy dobrze ze sobą zmieszać.
Żeberka oczyścić, usuwając błonę która może być przy kościach.
Mięso pokroić na porcje i natrzeć mieszanką przypraw tak, żeby oblepiała dokładnie, grubą warstwą żeberka ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc.
Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, przykryć pokrywka jeżeli macie takie naczynie lub folią aluminiową.
Piec w 160 º C przez 2,5 godziny.
Po tym czasie wyjąć naczynie z żeberkami z piekarnika, każdy kawałek posmarować po bokach i na górze sosem barbecue i piec w 180 º C jeszcze przez 15 – 20 minut już bez przykrycia.
Sos barbecue :
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oleju razem z czosnkiem i imbirem.
Dodać przyprawy, wymieszać.
Wlać ocet, sos sojowy, passatę pomidorową i syrop klonowy.
Całość gotować od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Sosu będzie więcej niż potrzeba do jednej porcji żeberek.
Można go spokojnie schować do słoika i wykorzystać do innych potraw. Ja bardzo lubię go z pizzą.
Smacznego.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Czy syrop klonowy mogę zastąpić płynnym miodem?
Myśle, że można, ale zmniejszyłabym ilość. Myślę, że do 3/4 szklanki.
Uwielbiam sos barbecue, a ten z tego przepisu jest najlepszy. Mogłabym jeść go łyżkami. Żeberka też pycha, ale ten sos!
Zrobione.
Super. Dziękuję za zdjęcie. Mam nadzieję, że smakowało.
Już zniknęły, więc na pewno smakowały :)
Pysznie wyglądają te żeberka :)
Są pyszne :)
Apetycznie wyglądające danie, aż ślinka cieknie :D
Aż ślinka leci!
Ach Agnieszko u Ciebie jak zwykle coś pysznego – lubię żeberka, ale takich jeszcze nie robiłam. Wyglądają wybornie!
Dziękuję bardzo :)
One są pyszne! Dziękuję serdecznie za miłe słowa i pozdrawiam :)
Aż się zarumieniłam, dziękuję :)
Hmm, najlepsze :>
Wygląda tak smakowicie, że aż nie mogę się napatrzeć! :)
Dziękuję, trochę się bałam, bo one są takie ciemne, a na zdjęciu jeszcze mocniej to widać :)
Ja bym z chęcią takie zjadła :-)
Żeberek nie lubię, ale moja rodzinka je uwielbia. Takie smakowały by im na pewno :)
Ja jak mi się uda kupić ładne, a ostatnio znalazłam miejsce gdzie mi się to udaję to z przyjemnością kawałek zjem :)
Żeberka idealne danie dla mojego męża.
Mój mąż i syn też bardzo lubią. A te nawet ja chętnie zjadam :)