Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Jak oceniasz ten post?

Moja podstawowa wersja zupy dyniowej.

Proste składniki i wyśmienity smak.

Możecie ja podawać z grzankami lub pestkami.

Znakomicie rozgrzewa i ma świetny słoneczny kolor.

  • ok. 1 kg dyni
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 5 szkl bulionu lub wody
  • ½ łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mielonego kminu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ⅛ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • sól + pieprz do smaku
  • liść laurowy

dodatkowo :

  • olej do smażenia

opcjonalnie:

  • śmietana do smaku

zupa dyniowa

 

Dynię, ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę.

Podsmażyc na oleju i przełożyć do garnka.

Cebulę obrać i pokroic w pióra, lekko posolić i obsmażyć na oleju.

Obsmażoną cebulę dodać do pozostałych warzyw z cukrem, kminem, imbirem i gałka.

Wymieszać.

Dodać liść laurowy i zalać bulionem.

Gotować 20 – 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Przestudzić.

Zmiksować.

Doprawić sola i pieprzem.

zupa dyniowa

Zupę dyniową podawać samą lub z grzankami czy pestkami dyni.

Przy podgrzewaniu zupy uważajcie bo może chlapać. Najlepiej podgrzewać ją na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu można zamieszać.

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here